De Muizen – Trouw

Uit Lenneke Westera’s ‘De muizen’ spreekt een aanstekelijke liefde voor muizen en indianen.

Door Annemarie Terhell, februari 2018.

De muizen begint opmerkelijk. Fien wil de kliko aan de straat zetten. Plotseling staat ze oog in oog met tachtig muizen. Ritmisch trippelen ze met haar mee, in een lange sliert door de tuin. Bij de hortensia verstoppen ze zich.

Als Fien na het eten stiekem buiten een kijkje neemt, blijken ze te kunnen praten. ‘San Francisco’, piepen ze. En ‘Peru’. Ook elders duiken muizen op met cryptische mededelingen. Fien herinnert ze zich op de juiste momenten, en voor ze het weet wint ze een prijsvraag en zit ze in een vliegtuig naar Amerika.

Westera verraste in 2004 al met het lovend ontvangen bundel ‘Schaap en geit’, met filosofisch getinte dierengesprekken. En nu is er dit tweede kinderboek, dat opnieuw opvalt door humor, originaliteit en een transparante stijl. In ‘De muizen‘ schrijft Westera zoals een kind vertelt. In korte zinnen, helemaal chronologisch en zonder poespas babbelt Fien over het `topo-Muiswerk’ dat ze maar niet kan onthouden, vertelt ze hoe ze na schooltijd in supermarkt ‘de Voordeelhapper’ haar meester Wiebe tegen het lijf loopt die een pakje slavinken laat vallen en hoe ze daardoor op de bank tegenover zijn moeder belandt, die gek is op Walt Disney en alles van indianen weet. Elke gebeurtenis leidt onvermijdelijk tot een volgend, vreemd voorval. Alles lijkt met elkaar in verband te staan, maar het is volstrekt onduidelijk hoe. Halverwege maak je je wel even zorgen hoe Westera die toevalligheden straks gaat verklaren. De grap is: dat doet ze dus niet.

Fien neemt het avontuur gewoon zoals het komt en geniet ervan. Ze vertelt enthousiast en kleurrijk over de wonderbaarlijke ontdekkingsreis langs alle plaatsen uit haar topotoets. Ze skeelert op de Golden Gate Bridge, winkelt op Sunset Boulevard en belandt met meester Wiebe in een traditioneel indianendorp in de Peruaanse jungle. Na elk hoofdstuk blijft een verwachtingsvolle sfeer hangen. Westera houdt de zuivere toon knap vol en laat Fien onderweg zelfs nog een ontwikkeling doormaken: door zichzelf te blijven en haar intuïtie te volgen, blijkt ze steeds beter in staat om moeilijkheden het hoofd te bieden. Sterke Eland, noemen de indianen haar. En die sprekende muizen? ‘Ben Fr Wih zegt een wijze indi-aan aan het eind. “Kom niet aan de geheimen.” En gek genoeg is dat afdoende.

De Muizen – Kinderboekenpraatjes

De muizen is een aantrekkelijk geschreven reisverhaal met een spiritueel tintje.

Door Susan Venings, 2 maart 2018.

Bijna waren we schrijfster Lenneke Westera vergeten. In 2004 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster (onder de naam Marleen Westera) met Schaap en Geit, een licht filosofisch boek dat goed werd ontvangen. In 2008 maakte Schaap en Geit opnieuw hun opwachting, nu als prentenboek (met illustraties van Sylvia van Ommen). Toen werd het stil rond de schrijfster tot nu.

De muizen is op het eerste gezicht een heel ander boek dan zijn voorganger. Dit keer geen korte filosofische verhalen, maar een doorlopend avontuur met de kordate Fien in de hoofdrol…

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

De Muizen – De Vlaardinger

Een uitgelezen kans!

Door Peter Joore, 30 maart 2018.

Het begint op een avond in de tuin. Fien ontdekt daar wel tachtig muizen. Ze zitten eerst achter de Kliko. De volgende dag ziet ze naast het sportveld zeventien muizen. Vier van de muizen daar zeggen tegen Fien: ‘Terug’. Met deze verwikkelingen begint het kinderboek De muizen, geschreven door Lenneke Westera, een avontuurlijk verhaal dat boeit van begin tot eind.

De verwondering om wat Fien (een meisje in de bovenbouw van het basisonderwijs) beleeft, houdt je als lezer aangenaam bezig. Je bent net als Fien, die zelf het verhaal vertelt, steeds verwonderd als de muizen weer opduiken. En je wordt ook ongeduldig als ze een paar dagen achter elkaar niet verschijnen…

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

De Muizen – Kidsweek

Op wereldreis met een muis.

Door Kidsweek, maart 2018.

Als Fien de kliko weg wil zetten, ontdekt ze ineens een muizenkolonie. De dieren trippelen met haar mee en blijken ook nog te kunnen praten.

De pratende muizen zijn nogal geheimzinnig. Soms zijn ze er ineens en fluisteren ze woorden ais ‘San Francisco’ en ‘Peru’. Dan zijn ze weer spoorloos verdwenen of duiken ze ineens op bij de bosjes tijdens gymles. Fien gaat ze steeds leuker vinden en wordt een echte muizenfan. Intussen komt ze de meester tegen bij de supermarkt die boodschappen doet voor zijn moeder en zijn slavinkjes op de grond laat vallen. Ze besluit maar even bij zijn moeder aan te bellen om ze te brengen, en hop, daar zit ze op de bank. Zo komt ze van alles over haar meester Wiebe te weten en rolt ze een avontuur binnen.

Verrassend muizenmysterie.

De muizen van Lenneke Westera is een geweldig boek. Het leest heel makkelijk, zit vol humor en blijft je steeds verrassen. Steeds als je denkt meer over het muizenmysterie te weten te komen, neemt het verhaal weer een nieuwe wending. Fien heeft humor, beschrijft alles wat ze ziet en meemaakt. Zo is het net alsof je er zelf bij bent. Tot en met dat angstige moment waarop Fien haar meester kwijtraakt en ontdekt dat ze veel stoerder is dan ze denkt.

Stuur Lenneke een bericht