Mijn Vader Doek – Biblion

Een boek vol gebeurtenissen, haiku’s, lijstjes, zinnen die betoveren, prachtmensen en zo mooi van taal dat het veel lezers verdient. Om voor te lezen en om zelf te lezen, vanaf 9 jaar.

Door Mart Seerden, 20 augustus 2019.

Biba (11, ik-persoon) is dol op haar vader. Ze woont met haar ouders op het eiland Koevangerschijf en ervaart het leven hoogsensitief.

Vader Doek is vaak te vinden op de Wortelplek, een meditatieplek (nadenkplek) tussen hoge boomwortels, waar hij met de mensen (groot en klein) van het eiland praat en filosofeert. Ieder vindt er een mate van rust en tevredenheid.

Het bij vlagen hilarisch vertelde verhaal, waarin een heuse bevalling en een komisch bezoek van koning Willem Alexander en koningin Máxima door taalpracht en komische verwikkelingen een grote glimlach op het gezicht toveren, kent een serieuze ondertoon.

Er wordt een alternatief aangereikt voor de eeuwige race van mensen om maar steeds gelukkig te zijn: leef dicht bij jezelf, wees jezelf, ga op in het leven om je heen, met al zijn kleine en grote magische momenten, geef elkaar de ruimte.

Kameel weet het zeker – Kidsweek

Lenneke Westera neemt je mee naar een andere wereld, naar een woestijn onder duizenden sterren.

Door Annemarie Terhell, 10 mei 2019.

Heimwee naar de woestijn
Op een dog wordt Kameel wakker op een nieuwe plek. Het is er koud en hij mist de zon.
Om het verblijf staan grote hekken: Kameel is in de dierentuin en hij is niet blij. Hij weet het zeker.

In de dierentuin is het een saaie boel. Er staan drie andere kamelen met een doffe blik in hun ogen. Het eten bestaat uit korreltjes en Kameel kan nergens een uitgang vinden. Het enige lichtpuntje is Vos, een jongen die hem een bananenschil geeft. Vos komt iedere dag terug met wat lekkers. En Vos heeft een plan. Hij wil Kameel terugbrengen naar de woestijn.

Plannen
Het sprookjesachtige verhaal Kameel weet het zeker beleef je helemaal door de ogen van Kameel en Vos. Kameel is vooral bezig met hoe de grond voelt, hoe de lucht ruikt en wat hij ziet langskomen aan blaadjes en struiken. Hij is dol op sappige kiwi’s, appels, pruimen en perziken. Vos is een gevoelige piekeraar. Hij leest het verdriet in de ogen van Kameel en wil hem helpen. In zijn hoofd malen plannen. Vos is slim, maar ook een beetje bang. Wat als hij wordt betrapt?

Andere wereld
Dat Vos en Kameel met elkaar kunnen praten, lijkt heel vanzelfsprekend. En dat het gekke plan van Vos werkt, geloof je ook. Lenneke Westera neemt je mee naar een andere wereld, naar een woestijn onder duizenden sterren. Hoe leeg en vredig het daar is, zie je op de kleurige tekeningen.

Kameel weet het zeker – Toin Duijx

“Niets blijft bewaard. Alleen wat in je hart zit.”

Door Toin Duijx, 06 mei 2019.

Ogen die droevig staan
Kameel kijkt naar de grond. Die is lichtgrijs en ruw. Zo’n grond heeft hij nog nooit gezien. Er is niet veel moois aan. ‘Kameel bevindt zich op een plek die hij niet thuis kan brengen, maar hij weet wel heel zeker: ‘hij is ongelukkig’. Hij ziet ‘volle, helgroene struiken’, maar kan er door een hek niet bij. Met de andere kamelen legt hij moeilijk contact. ‘Kameel voelt zich alleen. Afschuwelijk alleen.’ Al snel wordt duidelijk dat Kameel zich in een dierentuin bevindt, maar hij wil terug naar de woestijn. Op een dag is er dan een jongetje dat Vos heet en hem een bananenschil toewerpt. Het begin van een vriendschap die leidt tot de terugkeer van Kameel naar de woestijn in Egypte.

Lenneke Westera gebruikt korte zinnen, die echter wel veel zeggen. Zij kiest haar woorden zorgvuldig. Geen lange beschrijvingen, maar een korte, krachtige opmerking: ‘Vos’ ogen staan droevig.’ De hoofdpersoon van het boek is een kameel, maar deze wordt in de tekst zonder lidwoord aangeduid. Dat maakt ‘Kameel’ tot een eigennaam, waardoor deze persoonlijker wordt. De auteur laat ons het verhaal zowel door de ogen van Vos als die van Kameel beleven.

Bijzonder mooi zijn het verdriet van Vos (voor zijn overleden opa) en het verdriet van Kameel (omdat hij zijn vrienden niet meer ziet) aan elkaar gekoppeld. Dat Kameel en Vos elkaar kunnen verstaan, is volkomen logisch binnen het verhaal. Indrukwekkend zijn de passages waarbij de as van opa verstrooid wordt in Egypte. Het verhaal krijgt soms een filosofische lading. ‘Heel zacht, bijna onhoorbaar, klinkt Kameels stem over het nog warme zand: “Niets blijft bewaard. Alleen wat in je hart zit.” Zowel de herinneringen aan zijn opa als die aan Kameel zullen altijd bij Vos blijven.

Illustraties
De illustraties in het boek beslaan steeds twee pagina’s. Peter-Paul Rauwerda weet de sfeer die in de tekst al te voelen is, ook in de illustraties met een goedgekozen kleurenpalet te vangen. Bij de eerste illustratie is de grond opgebouwd uit puzzelstukjes (op het moment dat Kameel ook nog puzzelt waar hij zich bevindt), en bij bepaalde illustraties is sprake van een collagetechniek (satéstokjes om gaas vast te houden, de afscheiding in de dierentuin).

Kameel weet heel veel zeker – Hebban.nl

“Niets blijft bewaard. Alleen wat in je hart zit.”

Door Sanne, 04 maart 2019.

Hoe voel je je als je op een dag wakker wordt en je bent op een onbekende plek? Het is er koud, nat en er is niemand die je kent. Het eten is anders en het ruikt er zelfs anders. Denk je in, hoe zou jij je dan voelen? … Nou zo ongeveer voelt Kameel zich ook. Kameel weet het zeker: hij is ongelukkig. En Kameel weet nog een heleboel heel zeker.

Kameel weet het zeker: zijn verhaal is herkenbaar
Wanneer je op een andere plek bent, ver van huis, voel je je verlaten en alleen. Je mist kleine dingen en zelfs geuren kunnen anders zijn dan thuis. Ook al zijn de mensen om je heen niet per se onaardig, je kunt je behoorlijk alleen voelen. Dat zal iedereen herkennen. En dat is ook wat Kameel overkomt.

Als Kameel op een ochtend wakker wordt is hij ineens ver van de woestijn, ver van thuis. Nu staat hij in een dierentuin in een grijs land met donkere wolken. Het hok is klein. De andere kamelen willen er niet weg, in tegenstelling tot Kameel. Hij wil naar huis! Als op een dag het jongetje Vos in de dierentuin verschijnt, groeit er een band tussen de twee en krijgt Kameel weer hoop. Vos zal hem helpen, Vos zal hem naar huis brengen. Maar kan een jongetje, dat leeft met zijn eigen verdriet, er wel voor zorgen dat Kameel in Egypte komt?

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

Kameel weet het zeker – Chicklit.nl

“Zowel Vos als Kameel voelen zich alleen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Het is een prachtig verhaal over geluk, vriendschap en afscheid nemen.”

Door Eline van der Plaat, 20 maart 2019.

Kameel weet het zeker is een ontroerend boek, geschreven door Lenneke Westera en met de prachtige afbeeldingen van Peter-Paul Rauwerda. Kameel wordt op een dag wakker, maar hij is niet meer in de woestijn. Hij is op een kale grijze grond met een groot hek eromheen. Hij is in een dierentuin! Kameel is zeer ongelukkig, maar op een dag komt er een jongen naar de dierentuin. Deze jongen heet Vos en zorgt ervoor dat Kameel weer gelukkig wordt. Uiteindelijk bedenkt Vos een plan om Kameel uit de dierentuin te bevrijden en terug te brengen naar de woestijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

De Muizen – Kinderboekenpraatjes

De muizen is een aantrekkelijk geschreven reisverhaal met een spiritueel tintje.

Door Susan Venings, 2 maart 2018.

Bijna waren we schrijfster Lenneke Westera vergeten. In 2004 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster (onder de naam Marleen Westera) met Schaap en Geit, een licht filosofisch boek dat goed werd ontvangen. In 2008 maakte Schaap en Geit opnieuw hun opwachting, nu als prentenboek (met illustraties van Sylvia van Ommen). Toen werd het stil rond de schrijfster tot nu.

De muizen is op het eerste gezicht een heel ander boek dan zijn voorganger. Dit keer geen korte filosofische verhalen, maar een doorlopend avontuur met de kordate Fien in de hoofdrol…

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

De Muizen – Kinderboekenpraatjes

De muizen is een aantrekkelijk geschreven reisverhaal met een spiritueel tintje.

Door Susan Venings, 2 maart 2018.

Bijna waren we schrijfster Lenneke Westera vergeten. In 2004 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster (onder de naam Marleen Westera) met Schaap en Geit, een licht filosofisch boek dat goed werd ontvangen. In 2008 maakte Schaap en Geit opnieuw hun opwachting, nu als prentenboek (met illustraties van Sylvia van Ommen). Toen werd het stil rond de schrijfster tot nu.

De muizen is op het eerste gezicht een heel ander boek dan zijn voorganger. Dit keer geen korte filosofische verhalen, maar een doorlopend avontuur met de kordate Fien in de hoofdrol…

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

De Muizen – De Vlaardinger

Een uitgelezen kans!

Door Peter Joore, 30 maart 2018.

Het begint op een avond in de tuin. Fien ontdekt daar wel tachtig muizen. Ze zitten eerst achter de Kliko. De volgende dag ziet ze naast het sportveld zeventien muizen. Vier van de muizen daar zeggen tegen Fien: ‘Terug’. Met deze verwikkelingen begint het kinderboek De muizen, geschreven door Lenneke Westera, een avontuurlijk verhaal dat boeit van begin tot eind.

De verwondering om wat Fien (een meisje in de bovenbouw van het basisonderwijs) beleeft, houdt je als lezer aangenaam bezig. Je bent net als Fien, die zelf het verhaal vertelt, steeds verwonderd als de muizen weer opduiken. En je wordt ook ongeduldig als ze een paar dagen achter elkaar niet verschijnen…

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

De Muizen – Kidsweek

Op wereldreis met een muis.

Door Kidsweek, maart 2018.

Als Fien de kliko weg wil zetten, ontdekt ze ineens een muizenkolonie. De dieren trippelen met haar mee en blijken ook nog te kunnen praten.

De pratende muizen zijn nogal geheimzinnig. Soms zijn ze er ineens en fluisteren ze woorden ais ‘San Francisco’ en ‘Peru’. Dan zijn ze weer spoorloos verdwenen of duiken ze ineens op bij de bosjes tijdens gymles. Fien gaat ze steeds leuker vinden en wordt een echte muizenfan. Intussen komt ze de meester tegen bij de supermarkt die boodschappen doet voor zijn moeder en zijn slavinkjes op de grond laat vallen. Ze besluit maar even bij zijn moeder aan te bellen om ze te brengen, en hop, daar zit ze op de bank. Zo komt ze van alles over haar meester Wiebe te weten en rolt ze een avontuur binnen.

Verrassend muizenmysterie.

De muizen van Lenneke Westera is een geweldig boek. Het leest heel makkelijk, zit vol humor en blijft je steeds verrassen. Steeds als je denkt meer over het muizenmysterie te weten te komen, neemt het verhaal weer een nieuwe wending. Fien heeft humor, beschrijft alles wat ze ziet en meemaakt. Zo is het net alsof je er zelf bij bent. Tot en met dat angstige moment waarop Fien haar meester kwijtraakt en ontdekt dat ze veel stoerder is dan ze denkt.